3 Pálma Horvát Vir Apartman

Látnivalók

 VIR alt


Vir szigete az észak dalmáciai fővárostól, Zadartól mindössze 25km-re, Budapesttől 600km-re fekszik.Dalmácia északnyugati részen a Zadari öbölben húzódó 300 sziget egyike Vir-sziget.
Nagysága szerint a huszadik sziget.
Területe 22.38 km?, hossza 10.12 km, szélessége 4.25 km. A part 31.43 km hosszú.

Évente 2450 órán át süt a nap, és 300 napja derűs és napsütéses.
Tengerparti nyári átlag hőmérséklet: 26-32 ˙C
A tengervíz nyári átlag hőmérséklete: 22-26 ˙C

Vir egyike azon szigetek közül – 8 ilyen van – melyet
közvetlen híd köt össze a szárazfölddel.
altA híd használata ingyenes.

A szigeten található Vir kis település. Homokos és aprókavicsos strandjai sokakat csábítanak pihenésre. A sziget északi oldalán nyugodt öböl, déli oldalán nyílt víz veszi körül. Északi részén természetvédelmi terület található, mely kirándulásokra és búvárkodásra ad lehetőséget. Nincsenek nagy szállodák, a turisták apartmanokat, családi házakat, magán panziókat bérelhetnek. A faluban orvosi rendelő, gyógyszertár, zöldség-gyümölcs, halpiac, vendéglők, kávézók és különféle üzletek találhatók.

A strandok partja hol kavicsos, hol homokos, vize kristálytiszta.
A tenger itt a legtisztább, hiszen a nagy városok, mint Rijeka és Split távol esnek ettől az üdülőhelytől.

altalt

Néhány standon különösen Sapavac öbölben, és a Kasteline vár közelében gyógyhatású sár található, mely a reumatikus megbetegedéseket gyógyítja.

A horvátországi adriai Vir szigete ideális elhelyezkedése miatt kellemes kirándulási helyeket nyújt a Nemzeti Parkokhoz, mint Plitvicei tavak, Paklenica park, Krk és Kornati szigetcsoport. A közelben helyezkedik el a régi, horvát királyi város NIN, a világ legkisebb katedrálisával és a 3000 éves ZADAR város történelmével és emlékművével.

 NIN  

A régi, horvát királyi város Nin egy kicsi, homokkal borított, tojásdad alakú sziget, melyet két apró kőhíd köt össze a szárazfölddel.

A Nin körüli lagúna sekély tengervize mindig legalább 3 fokkal melegebb a nyílt tengernél. A nini lagúna a tengeri iszapról is nevezetes, amelynek gyógyhatását már a római időkben is ismerték.

altalt

Nevezetessége:
a Sveti Marcella Anzelmo-Plébánia egy apró templom, ahol a világ legkisebb katedrálisán a hófehér Sveti Kriz (Szent Kereszt) látható. A múzeum mögötti utcákon barangolva megtalálhatjuk a XI. században épült Sveti Mihovil (Szent Mihály) templom maradványait.
A városvédő falak és bástyák maradványainak a felkutatása szintén megér egy rövid sétát.


 SABUNIKE 
alt


Néhány km-re a szigettől található ez a település, melynek természeti adottságai kedveznek a szörf szerelmeseinek.
Remek hely a homokos partot kedvelők számára... ZATON
alt

Nin és Zadar között fekszik Zaton, egy tágas öböl partján.
A vízi sportok kedvelőinek paradicsoma, hiszen Zatonban változatos szabadidő és sporttevékenységre nyílik lehetőség. A szórakozásra vágyók pedig esténként a számos étterem és disco közül válogathatnak
Rengeteg üzlet és pavilon várja a vásárló kedvű turistákat.

Zaton és Nin között, az úttól balra, egy kis dombtetőn látható
a XI. századi, egészen apró Szent Miklós- (Sveti Nikola) templom. A templomnak a mellette magasodó píneafa szolgál kedves háttérül.

 ZADAR 

A VIR szigettől mindössze 25 km-re fekvő zadari óváros csodálatos élményt nyújt az ide látogatóknak.

A város központja egy kis félszigeten található, melyet erődszerű falak védenek. Hangulatos szűk sétálóutcáit nyáron ellepik a turisták. Kávézók, éttermek, fagyizók, cukrászdák, üzletek és híres műemlékek várnak felfedezésre.

A legismertebb műemlék Szent Donát temploma, a maga hengeres formáival. A 27 m magas bizánci stílusú rotunda a horvát preromán építészet legszebb emléke. Építéséhez római kövek garmadáját használták fel. Kitűnő akusztikájának köszönhetően ma koncertteremként működik, nyaranta komolyzenei fesztiválnak ad otthont. A templom mellett terül el a római időkben épült Fórum, melynek egyik óriási oszlopa még ma is áll.

altalt

Itt magasodik a Szent Anasztázi-Székesegyház szentélye és tornya, valamint a Szent Chrysogonus Bazilika. A Szent Mária templomhoz tartozó zárdában kedves apácák kalauzolnak minket végig egy egyházművészeti kiállításon, mely elsősorban szobrokból és igen komoly ereklye gyűjteményből áll, melyek között 4-5 Szent Kereszt darab is látható. Az óratorony az őrség egykori palotájának tornyaként a velencei korszakot hirdeti.

Nem szabad kihagyni a "Zenélő lépcső " megtekintését sem, mellyel a kikötő végén találkozhatunk, ez a látványosság egyedüli az egész világon.

Óriási kompokkal találkozhatunk a kikötőkben, kiránduló hajók közül válogathatunk kedvünkre - melyekkel előzetes megbeszélés alapján már akár másnap útra kelhetünk, ezek egész napos élményt nyújtanak mindenki számára.

 BIOGRAD  alt

Biograd a zadari riviéra egyik szép fekvésű városkája. A legenda szerint a Kornati szigeteket a tenger szépségének ihletése nyomán teremtették az istenek - amely minden bizonnyal érvényes Biogradra is. Nem véletlen, hogy ez a ma számos értékes műemléket őrző kisváros évszázadokon át a horvát királyok koronázóvárosa volt. Biograd a Pasman szigetre néző félszigeten fekszik, melytől egy szörfözésre is kiváló, hosszú tengercsatorna választja el.

 TROGIR 

Délelőtt a napfény a majd kétezer éve vigyázó Spalato felől végigsimogatja a kikötő negyven pálmafáját. Délután hangos a víz, hajók indulnak, csónakok érkeznek. Cippio-palota, a municopio, a loggia, ezeket látnia kell az ide látogatóknak.

altalt

Estefelé közeledve a torony óraütéseinek hangjára gyulladnak ki a lámpák. Fények és árnyékok játékában bontakozik ki ekkor Trogir feledhetetlen romantikája. Este hét óra körül, mint a méhkas, felbolydul a kikötő, ezrek árasztják el a partot, töltik meg a kis utcákat.

 PAG  

altPag városa az azonos nevű, gyönyörű csipkéiről és zamatos juhsajtjairól nevezetes észak-dalmáciai szigeten található. Az ősidők óta lakott, jellegzetes urbanisztikai megoldásokkal büszkélkedő városka történelmi építményei gazdag kulturális örökségről tanúskodnak.

Pag sziget másik jellegzetessége a szinte holdfelszínre emlékeztető kopár síkságok és az üdén zöldellő olaj- és fügefaligetek hirtelen váltakozása, amit a kristálytiszta vizű öblök szépsége tesz még teljesebb nyári élménnyé. Pag-sziget a szárazföldről közúti hídon, illetve komppal közelíthető meg.

SIBENIK

Ez a gyönyörű dalmát város 1000 éves múltra tekint vissza. Sibenik minden kis kacskaringós utcácskája és háza valamilyen történelmi eseményről beszél és igazi mediterrán hangulatot áraszt. Harmonikus egységben kínálja az odalátogatóknak a régmúlt emlékeit és természeti környezetének minden szépségét. Városnézés során semmiképpen se hagyjuk ki a híres Szent Jakab Székesegyházat, mely Horvátország legteljesebb reneszánsz kori építménye.

altalt

A város már az óhorvát királyok idején fontos történelmi helyszín volt, melynek környékét megannyi sziget és tengeröböl teszi festőien változatossá. Šibeniktől nem messze találjuk a feltétlenül megtekintendő, varázslatos Krka Nemzeti Parkot, ahol igazán aktív kikapcsolódással töltheti a napot!

 PRIMOSTEN  alt

A festői szépségével nyaranta ezreket vonzó hangulatos Primosten városka Sibenik és Split között található. Valaha egy partközeli szigeten alapították, melyet a későbbiekben híddal kapcsoltak a szárazföldhöz. Hosszan elterülő, apró kavicsos strandjaival, meredeken a vízbe ereszkedő, vadregényes szikláival és romantikus órákat garantáló tengerparti sétányaival bizonyára az Ön szívébe is belopja magát...

 SPLIT 

Az 1700 éves múltra visszatekintő város a múltnak és jelennek káprázatos mozaikját hagyta ránk. Split Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekre szabott palotakomplexumot hagyott hátra. Arany-, Ezüst-, Bronz- és Vaskapuja között a kor minden hódítója, mestere és művésze ott hagyta a keze nyomát. A Belvárosban most római oszlopsor, egyiptomi szfinx, kora középkori templom és középkori házak sorakoznak és férnek meg egymás mellett, sőt sokszor egymásba építve.

altalt

Marjan-hegy - Split legkedveltebb városi kirándulóhelye, melynek 168 hektáros területét árnyas alpesi fenyves borítja. A csúcson lévő kilátóból páratlan kilátás nyílik a környező szigetekre és az egész spliti akvatóriumra, amit Ön sem mulaszthat el!

„Spliti nyár” - a nyaranta megrendezett kulturális és szórakoztató rendezvénysorozat egyértelmű bizonyítéka a splitiek sugárzó életkedvének.

    NEMZETI PARKOK   

 PAKLENICA 

A Velebit-hegységben húzódó Paklenica-szurdokvölgy és az azt övező vidék nemcsak Horvátország, hanem az egész mediterrán vidék egyik legértékesebb természetvédelmi területe.

A parkban két szurdokvölgy húzódik, a Velika Paklenica és a Mala Paklenica (Nagy-, illetve Kis-Paklenica), Európa második legnagyobb ilyen képződménye. A gigantikus méretű völgy és az erózió által kialakított helyenként 300-400 méter magas, teljesen függőleges sziklafalak lenyűgöző látványt nyújt. A szurdokvölgy kétharmadát erdő borítja, amely a legérintetlenebb állapotban a Velika Paklenica felső szakaszán maradt meg.

altaltalt

A szurdokvölgyben turistaút vezet a helyenként látványos vízeséseket produkáló patak mentén. A Paklenica nemcsak a bakancsos turisták, hanem a hegymászók paradicsoma is. Több helyen kiépített mászóhelyek vannak, a legnépszerűbb célpont az Anica Kuk. A változatos alakú felszíni képződmények mellett a sziklák belseje is felfedezni valókat rejt. A völgy oldalában, magasan elhelyezkedő Manita Peć cseppkőbarlang 65 méter hosszú, 40 méter széles és 32 méter magas.

 PLITVICEI TAVAK 

Vir-szigettől kb. 18O km-re terül el ez a minden képzeletet felülmúló természeti csoda, melyet nem szabad kihagyni az erre járó turistáknak.

A Plitvice-patak számtalan kanyarulatával, csendben keresi útját a kiterjedt lombos erdőségben. 16 nagyobb tó és a kisebb tavak tucatjai találhatók az elnyújtott katlanban, mely néhol szakadékká szűkül. A víz szertenyúló ágakkal, 3-50 m magas zuhatagok sorozatán dübörög tovább, és ömlik egyik tó vize a másikba. A habok szivárványt varázsolnak, mely a tavak felületén tükröződik.

altalt

Az itt töltött idő kellemes kikapcsolódást és felejthetetlen élményt nyújtanak a család minden tagjának. A Nemzeti Parkban hosszabb és rövidebb kirándulási útvonal közül választhatunk, vagy önfeledten hajókázhatunk a tavak kristálytiszta vizén, miközben gyönyörű látvány terül elénk.

A 60-as években ugyanezen a helyen fogadott örök barátságot Old Shatterhand és az apacs Winnetou, Az ezüst tó kincse című regényének megfilmesítésekor.

 KRKA NEMZETI PARK 

Horvátország legnagyobb szigete: Krk. Krk városában számtalan középkori építészeti emlék található.

altalt

Közülük is az egyik legszebb az eredetileg az 5. században épült Mária Mennybemenetele Katedrális a város védőszentjeinek, Szent Margitnak és Szent Quirinusznak a kápolnáival. A város falain belül kiváló állapotban maradt fenn egy római kori városrész, illetve a Frangepán család egy 12. századból származó kastélya. A városban tett séta során nem szabad kihagyni a Vela placa-t, a fő teret, ahol a 15. századból származó városháza és egy gyönyörű reneszánsz szökőkút áll.

altMégis a környék egyik fő látványossága a Krka-vízesés..

Élvezni fogja a vízesések útját kísérő hidacskákon át vezető sétát és a táj harmóniát tükröző szépségét. A hegyekből alázúduló folyóból kialakult vízesések egy tóba gyűlnek össze, melyben akár meg is fürödhet.

A látogatók megtekinthetik a néprajzi gyűjteményt (malmok, mosókosár, tiloló, szövőszék), valamint emléktárgyakat is vásárolhatnak. Érdemes kipróbálni a fügebort-mely igazi különlegesség errefelé.

A terület legértékesebb műemléke a Visovac szigeten található ferences templom és kolostor.

 KORNATI NEMZETI PARK 

A mintegy 140 lakatlan sziget és sziklazátony alkotta Kornati-szigetvilág a tenger és kőszirtek igazi labirintusa, amely magas sziklafalairól és szokatlan domborzati formációkról ismert.

A Kornati-szigetekre érkező utast már első pillantásra megbabonázza a napsütésben hófehéren kiemelkedő karsztvidék és a tenger megnyugtatóan hűvös kékségének ámulatba ejtő összjátéka. A lenyűgöző látványvilág egyik fontos elemei a szigetek nyílt tenger felé néző partszakaszain szinte függőlegesen magasba szökő, csillogóan fehér sziklafalak – melyeket a szigetvilág „koronáiként” emlegetnek.

altA vitorlázók egyik legkedveltebb célpontja. Több kikötőből - Biograd, Šibenik, Zadar – naponta indulnak kirándulóhajók.

A Kornati Nemzeti Park hivatalos bejáratai: Opat és a Proversa
Legnagyobb szigetei: Kornat, Zut, Piskera, Kurba Vela.

A kalandozó kirándulóknak érdemes egy túrát tenni a szigetek csúcsain létrehozott kilátókhoz (Metlina, Opat, Vrujsko, Litnji-csúcs, Otočevac), melyek tetejére érve gyönyörű látvány nyílik a nemzeti park teljes területére.

A szigeteken az emberi civilizáció több mint egy évezredes nyomai is fellelhetőek: Kornat és Žut szigetek magaslatain barangolva illír korabeli rommaradványokra és kőhalmokra bukkanunk, Kornat-szigeten a bizánci időkből (feltehetőleg a 6. századból) származó Tureta-erődítményhez érdemes felsétálni, mely a maga idejében jelentős védelmi szerepet töltött be a térségben.

Telascsican látható még egy természeti jelenség a 33 ˙C tó - Mir (Béke) sós tó.

altalt